Zakaj danes ne morete več brez e-mail avtomatizacije?

Objavljeno v ponedeljek, 9. januarja 2023 v kategoriji Digitalni marketing. Članek za 4 min branja • Piše:

Andreja Fegeš

 

Dandanes ne moremo govoriti o marketingu, brez, da bi nam nad glavo visel temen oblak, misel, ki jo želimo spraviti čim dlje: Kriza, recesija, manjšanje marketinških budžetov. Nihče ne ve, kaj nas čaka v bližnji in ne tako bližnji prihodnosti, vse pa nas po malem skrbi. Ker pa je marketing za vašo znamko v nekoliko manj rožnatih časih še bolj pomemben, pa si nikakor ne smemo privoščiti, da za naše leade ne bi tudi v krizi dobro poskrbeli.

Tukaj pa nastopi e-mail marketing, ki nam bo pomagal prebroditi krizo tudi v nekoliko manj prijetnih časih.

Zakaj je e-mail marketing pravi odgovor?

E-mail marketing nam lahko uspešno pomaga premostiti težave, saj omogoči optimizacijo procesov, še posebej v primeru e-mail avtomatizacije oziroma e-mail dripov, o čemer bomo v nadaljevanju govorili bolj podrobno.

Stroški oglaševanja se iz leta v leto višajo, kliki so čedalje dražji, zaradi vse številčnejše konkurence pa so tudi rezultati slabši, kot bi si želeli. V nasprotju s plačanim oglaševanjem, je strošek e-mail marketinga razmeroma nizek, saj poleg plačevanja izbrane platforme za pošiljanje in vloženega časa zaposlenih, nimamo veliko dodatnih stroškov.

Ker pa vsi dobro poznamo pregovor »Čas je denar« in si želimo optimizirati naše procese, pa lahko e-mail marketing še nadgradimo z implementacijo avtomatizacije. Tako bomo z relativno majhnim vložkom denarja in časa postavili e-mail flowe, ki bodo nato svoje delo opravljali kar sami!

E-mail marketing je tako dobrodošla in celo nujna podpora ostalim marketinškim kanalom in nam bo pomagal premostiti tudi težje čase – seveda, če ga bomo znali pravilno uporabiti.

 

Prednosti avtomatskih e-mail kampanj

Ena največjih prednosti e-mail marketinga je njegova učinkovitost – zaradi relativno nizkih stroškov je »return on investment« lahko ogromen.

 

ROI for every $ spent. (Vir: https://medium.com/@tugce.gor.popupsmart/email-marketing-roi-return-on-investment-e16507aa6a63)

Za najboljše rezultate pa ni dovolj, da naredimo le en splošni e-mail na teden (ali celo še bolj poredko), ki ga sproti sestavimo in pošljemo na celotno bazo! Seveda, tudi reden, informativen in aktualen newsletter je pomemben, vendar bomo za najboljši izkoristek našega budgeta in časa naredili avtomatizirane e-mail (drip) kampanje.

 

Če jih primerjamo z navadnimi newsletterji, so drip kampanje:

  • Bolj temejite: po navadi so sestavljene iz sekvence več e-mailov v seriji,
  • Bolj osebne: saj jih lahko boljše segmentiramo,
  • Vzamejo nam manj časa: saj jih napišemo in postavimo le enkrat,
  • Delujejo avtomatsko: ko se sproži trigger, se kampanja pošlje,
  • Prinašajo nam boljše rezultate.

V primerjavi z navadnim newsletterjem so avtomatske drip kampanje praviloma bolj učinkovite: imajo boljši open rate, click rate in navsezadnje boljšo konverzijo.

 

Primerjava uspešnosti avtomatiziranih kampanj z newsletterjem. (Vir: https://marketinginsidergroup.com/content-marketing/email-marketing-conversion-rate-comparison/)


 

Drip kampanje

 

Mailing drip je zaporedje e-mailov, ki se avtomatsko pošljejo ob vnaprej določenem času in sledijo vnaprej določenim triggerjem.

S tem dosežemo, da e-mail doseže določeno osebo, ki z lastnimi dejanji (triggerji) sproži pošiljanje kampanje. Posledično pa zagotovimo, da ta oseba na mail prejme točno tisto, kar v danem trenutku potrebuje. Tak mailing je tako lahko izjemno oseben in natančen.

 

Študija primera

Uspešnost e-mail drip-ov pa dokazujemo tudi v praksi, kot si lahko podrobno preberete v naši študiji primera, kjer smo s kompleksnim dripom za enega naših naročnikov dosegli kar 61,9 % open rate in 28,3 % click rate. Sam drip smo sestavili iz 14 različnih e-mailov, skozi serijo triggerjev pa smo prejemnikom poslali zelo natančno targetiran e-mail in mu priskrbeli točno to, kar ga je v danes trenutku zanimalo.

Z vsemi maili smo konkretno presegli povprečni open in click rate v industriji, tudi sama prodaja iz mailov je bila odlična – zabeležen ROI z vsemi našimi stroški in delom je bil več kot 570 %, tukaj pa sploh ne štejemo prodaje, ki se ni zgodila neposredno iz mailinga in je v analitiki nismo izmerili, prav tako pa je drip sprožil dodaten interes med prejemniki in utrdil awareness podjetja. S temeljitim segmentiranjem smo si pridobili tudi podrobne sezname uporabnikov, ki se zanimajo za določeno ponudbo, to pa bo naročnik lahko uporabil v neposredni prodaji oziroma v morebitnih prihodnjih kampanjah.

 

Kako drip kampanja dejansko izgleda?

Drip je lahko zelo enostaven, sestavljen le iz nekaj e-mailov v zaporedni sekvenci, lahko pa je izjemno razvejan in kompleksen, kjer vsaka akcija (ali neakcija) uporabnika popelje v različne scenarije pošiljanja.

 

Primer kompleksnega e-mail dripa za enega od naših naročnikov.
Primer kompleksnega e-mail dripa za enega od naših naročnikov. (Vir: Mailchimp).

Zakaj taka segmentacija?

Kot smo spoznali, se prejemniki odlično odzivajo na personalizirane e-maile, ki so zanje relevantni. Študije kažejo, da je dobiček iz segmentiranih e-mail kampanj lahko do 760 % večji, kot iz splošnih newsletter kampanj, kjer maile pošiljamo na celotno bazo.

6 korakov do uspešnega dripa

  1. Poskrbimo za zdravo in očiščeno bazo naslovov.
  2. Načrtujemo in zrišemo našo sekvenco in določimo triggerje ter časovne zamike med maili.
  3. Maile sestavimo – napišemo besedilo, naslov, določimo in umestimo CTA-je, mail grafično postavimo …
  4. Testiramo celotno sekvenco in preverimo, da vse deluje, kot je treba.
  5. Pošljemo drip.
  6. Merimo in analiziramo rezultate in glede na to, prilagodimo kampanjo za v prihodnje.

Brez katerih sekvenc podjetje danes ne more poslovati?

Poleg unikatnih dripov poznamo še cel kup standardnih avtomatskih sekvenc, brez katerih nobeno sodobno podjetje ne more funkcionirati.

To so na primer:

  • Sekvenca dobrodošlice: zaporedje e-mailov, ki sledi vpisu uporabnika na vašo e-mail bazo
  • Sekvenca zapuščene košarice: ki jo pošljemo uporabniku, ki ni zaključil nakupa v vaši spletni trgovini
  • Ponakupna sekvenca: ki poskrbi za vse potrebne informacije o opravljenem nakupu
  • Rojstnodnevna sekvenca: ki uporabnika razveseli za rojstni dan
  • Sekvenca za neaktivnega uporabnika: s katero uporabnika pritegnemo nazaj k nam
  • Sekvenca po ogledu določenega izdelka ali pristajalne strani

In še mnogo drugih sekvenc, ki so lahko zimzelene in brez posebnega truda delo opravljajo kar same. Bolj natančno si jih bomo ogledali v enem od prihodnjih zapisov, ko bomo preučili tudi njihovo sestavo in učinkovitost.

Avtomatizacija e-mail marketinga je dandanes en izmed ključnih in nepogrešljivih kanalov digitalnega marketinga in res bi bilo škoda, da ne bi izkoristili njenega ogromnega potenciala, še posebej v času, ko se trudimo optimizirati naše stroške in delovanje. Pri strategiji in izvedbi pa vam seveda lahko pomagamo v Red Orbit-u.

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor