X

Zakaj mora biti (digitalni) marketing oseben?

Personalizirana vsebina, ki jo boste uporabniku prikazovali skozi vse faze njegovega odločitvenega procesa, vam bo pomagala ustvariti globlji odnos. Treba se je zavedati, da z ustvarjanjem prilagojene vsebine lahko svoj posel pozicionirate tako, da se bo uporabniku zdel kot edina logična izbira.

Možnost, da prilagodite vsebino uporabniku, vas lahko bistveno diferencira od vaših tekmecev, izboljšana uporabniška izkušnja pa se bo pokazala tudi v boljši poslovni uspešnosti. Vsebino, ki je po meri ukrojena uporabnikom, ponudite takrat, ko so uporabniki tudi najbolj dojemljivi in na način, da jih bo vsebina čim bolj stimulirala in angažirala.

Vsakič, ko uporabnik naredi interakcijo z vašo blagovno znamko prek e-pošte, spletne strani ali mobilne aplikacije, imate možnost, da ga osebno nagovorite – s personalizirano vsebino, oglasi, videi in akcijami, ki so relevantne zanj. Segmentacija uporabnikov je ključnega pomena, saj si z njo zgradite idejo o tem, kaj določen uporabnik potrebuje, kakšna so njegova zanimanja, obnašanje …  in kaj morate storiti, da ga najbolj pritegnete.

Ker imamo raje praktične primere kot dolge stavčne strukture z visokoletečimi pridevniki, si poglejmo Andrejevo personalizirano uporabniško izkušnjo.

Andrej se nekega januarskega večera odloči, da potrebuje tablični računalnik. Dodobra razišče ponudbo na spletu, med seboj primerja nekaj modelov, najde krasen primerek tabličnega računalnika pri spletnem multimedijskem trgovcu, a nato po premlevanju zapre stran, ker v tistem trenutku še ni pripravljen, da bi izdelek tudi kupil. Čez kakšen teden ga spet zagrabi vnema, še enkrat odpre spletno mesto multimedijskega trgovca, kjer je nazadnje iskal želeni produkt. Zlistajo se zadnji ogledani izdelki, kar mu olajša pregled nad ponudbo. Nato se mu prikaže obvestilo o posebni akciji za tablične računalnike, če nakup opravi v naslednjih 3 dneh. Ponudba je predobra, da bi jo spustil iz rok, zato izdelek kupi. Zmaga!

Andreja smo relativno hitro pridobili na svojo stran, nakup pa je opravil brez kakršnih koli preprek. A lahko bi se zgodilo tudi, da bi bodoči lastnik tabličnega računalnika izdelek že položil v košarico in se nato v procesu zaključevanja nakupa premislil in odšel. Kaj storiti tedaj?

Uporabiti asa v rokavu: transakcijsko e-pošto! Transakcijsko e-pošto bi preprosto lahko opisali kot vse, kar ni množična e-pošta. Namenjena je določenemu uporabniku, na podlagi neke akcije, ki jo je storil oziroma ni storil. Če uporabnik denimo ni zaključil nakupa, ga lahko z dodatno ponudbo prek e-pošte nagovorimo, da produkt kupi.  Čim bolj inovativno to storimo, večji bo učinek.

Personalizacija skozi e-poštni marketing trenutno predstavlja najbolj običajno prakso med blagovnimi znamkami, a se izkušnja pogosto konča pri kliku na e-sporočilo, ki uporabnika s personalizirane vsebine pripelje na generično in statično spletno stran. Toliko truda vrženega proč … Ravno zato poskrbite, da se bo vaš uporabnik čutil posebno od začetka do konca poti.

Digitalni kanali nam omogočajo, da vse podatke, ki jih imamo o določenem potencialnem kupcu, s pridom uporabimo zato, da optimiziramo vsako interakcijo z njim. Lokacija, naprava, velikost zaslona, pogostost obiskov – ti podatki nam lahko omogočajo učinkovito personalizacijo prodaje. Hkrati se je seveda treba zavedati tudi, da moramo spoštovati zasebnost uporabnikov in da ima preveč vsiljeno personalizirano oglaševanje lahko ravno obraten učinek. V poduk pa naj bo predvsem dejstvo, da moramo uporabnikom v zameno za dostop do zasebnih informacij mi ponuditi neko dodano vrednost.

Oznake: digitalni kanalidigitalni potrošnikmarketingpersonalizacijatransakcijska e-poštauporabniška izkušnja