X

Vse, kar morate vedeti o Edge SEO

V svetu digitalnega marketinga se SEO (Search Engine Optimization) nenehno razvija, in ena izmed najnovejših praks, ki vznika, je Edge SEO. Gre za tehniko, ki izkorišča napredne tehnologije in arhitekturo oblačnih strežnikov za optimizacijo spletnih strani na robu omrežja (ang. edge network).

V tem blogu bomo raziskali, kaj natančno je Edge SEO, kako deluje, katere so njegove koristi, komu je namenjen ter kakšni so trenutni trendi na tem področju.

Kaj je Edge SEO?

Edge SEO je nova praksa v svetu optimizacije spletnih strani, ki izkorišča prednosti oblačnih strežnikov za izvajanje SEO optimizacije na robu omrežja, bližje uporabnikom.

Namesto tradicionalnega pristopa, kjer se optimizacija izvaja na strežnikih spletnega gostovanja, se pri Edge SEO spremembe izvajajo na robu omrežja, kar omogoča hitrejše nalaganje strani in boljšo uporabniško izkušnjo.

Delovanje Edge SEO preko CDN sistema:

Od kod potreba po izvajanju Edge SEO?

Ena izmed največjih težav, s katero se spopadajo SEO strokovnjaki, je izvedba SEO priporočil na strani naročnika oz. programerske ekipe, ki upravlja s spletno stranjo naročnika.

V nedavni raziskavi (vir: Semrush), je več kot polovica vseh anketirancev (SEO strokovnjakov) dejalo, da je manj kot 40% njihovih SEO priporočil dejansko izvedenih ali pa so ta izvedena prepočasi.

Če se SEO priporočila ne izvedejo na spletni strani v razumljivem časovnem roku ali če se sploh ne, lahko to povzroči bistveno slabše rezultate SEO.

Katera SEO področja so po navadi »trn v peti« pri urejanju spletnih strani?

SEO sestavljajo tri glavna področja SEO:

Za izboljšanje tehničnega SEO večinoma potrebujemo pomoč programerjev ali skrbnikov spletne strani, saj gre za izboljšanje hitrosti spletne strani, nastavitev kanoničnih oznak, preusmeritev, ureditev URL strukture, optimizacije mobilne različice strani, ipd.

Tehnični SEO ima velik vpliv na organske uvrstitve na Google, in če ta področja niso urejena optimalno, so rezultati slabši.

Ker pa za ureditev tega potrebujemo pomoč programerjev, se pogosto zgodi, da se to ne izvede ali se izvede »ko bo čas«.

Kaj je CDN sistem in kako deluje?

CDN (Content Delivery Network) je omrežje strežnikov, ki se uporablja za dostavo spletnih vsebin, kot so slike, videoposnetki, HTML strani in drugo, uporabnikom po celem svetu.

Deluje tako, da optimizira hitrost in učinkovitost dostave vsebine spletnega mesta na način, da jo shranjuje na več lokacijah in jo dostavlja iz najbližjega strežnika do uporabnika.

Ključni elementi delovanja in prednosti CDN sistema:

Vir: Semrush

Za kakšne spletne strani je Edge SEO primerna rešitev?

Edge SEO je primerna rešitev za:                                                              

Vir: Semrush

Kaj vse lahko uredimo s pomočjo Edge SEO?

Edge SEO omogoča praktično vse – od urejanja hitrosti spletnega mesta, do vnosa vsebin, urejanja preusmeritev, H oznak, meta podatkov, implementacije raznih UX elementov, implementacije strukturiranih podatkov za Google in številnih drugih opcij.

Vse to se izvede s pomočjo vnosa ustrezne kode v CDN strežnik, ki vpliva na to, kaj se bo uporabniku prikazalo na spletni strani.

Edge SEO prinaša lastnikom spletnih strani številne koristi:

Povzemimo

Edge SEO je pristop izvajanja SEO, ki omogoča hitrejše urejanje/ spreminjanje spletnega mesta brez pomoči razvijalcev (programerjev).

Naziv izhaja iz besede “robno računalništvo„ (edge computing). Gre za način, ki ga SEO strokovnjaki vedno bolj uporabljajo za spremembe na spletnem mestu brez neposredne interakcije z infrastrukturo spletnega mesta oz. poseganjem direktno na spletno stran.

Edge SEO je v tujini že pogosta rešitev za izvajanje SEO, medtem, ko je v Sloveniji še v povojih.

Lastnikom spletnih mest prinaša številne koristi, saj velja za bolj enostaven in hitrejši način spreminjanja spletnega mesta.

Pogosta vprašanja o Edge SEO

1.    Ali so spremembe narejene na način Edge SEO trajne?

Spremembe, ki jih izvedemo v CDN strežniku, torej na način Edge SEO, so vidne in aktualne tako dolgo, dokler spletno mesto uporablja CDN sistem. Ko ga preneha uporabljati, spremembe niso več vidne.

2.   Ali Google indeksira spremembe narejene na način Edge SEO?

Da, jih indeksira in posledično te spremembe prispevajo k boljšim rezultatom na Google.

3.   Kakšne so glavne koristi Edge SEO?

Glavne koristi Edge SEO vključujejo hitrejše nalaganje strani, boljšo uporabniško izkušnjo, večjo stabilnost delovanja spletnega mesta ter boljše uvrstitve v iskalnikih. Sam način izvedbe SEO pa je na ta način lahko hitrejši in enostavnejši.

4.   Kaj potrebujem za izvedbo Edge SEO?

Za izvajanje Edge SEO potrebujete zanesljiv CDN sistem. Eden takšnih je Cloudflare. S pomočjo njegovih funkcionalnosti lahko izvajate številne spremembe, ki so vidne uporabnikom vaše spletne strani, brez da bi za to posegali direktno v kodo vaše spletne strani na vašem strežniku. Poleg CDN sistema pa za izvajanje tega, potrebujete tudi strokovno znanje o uporabi CDN strežnika za potrebe SEO.

5.   Za koga je primeren Edge SEO?

Za podjetja in spletne strani, ki težko izvajajo večje tehnične spremembe na spletni strani, imajo težave s svojim urejevalnikom spletne strani ali nimajo dovolj resursov za izvedbo določenih izboljšav na spletni strani, vezanih na SEO. Ta način je zelo priljubljen tudi za testiranje določenih pristajalnih strani (npr. A/B testiranje).

6.   Ali je Edge SEO zahteven za implementacijo?

Spreminjanje spletne strani preko CDN sistema zahteva kar nekaj programerskega znanja in veščin za upravljanje s tem, zato svetujemo, da se obrnete na strokovnjake, ki imajo s tem izkušnje.

 

Pozor: Če se tega lotite brez strokovne podlage in znanja, lahko delovanje in prikaz vašega spletnega mesta celo porušite ali povzročite veliko težav na spletnem mestu.

 

Oznake: cachingCDNCDN sistemidigitalni marketingedge seogeolociranjeimplemetacijaoptimizacija spletnih stranired orbitSEOspletna stranspletni prometspletno mesto