X

Lojalnost ali zgolj lov na čim večje popuste

Letošnji Sempl naj bi bil v znamenju zvestobe oz. lojalnosti do blagovnih znamk. Sicer se na to temo (razen parih izjem) ni govorilo veliko, so se pa ponovno izpostavljale teme kot so trendi, izzivi in nova pravila na področju marketinga.

Pa vseeno poglejmo, kaj smo se vendarle naučili na temo lojalnosti in zvestobe, kot za enkrat še manj pogosti, a za marketing in blagovne znamke izredno pomembni temi.

Dejstvo je, da je cilj skoraj vsakega marketinškega oddelka spodbuditi in utrditi zvestobo svojih strank in kupcev. Zavedajo se namreč, da so ravno zveste stranke same tiste, ki imajo največji vpliv na uspešnost, prepoznavnost in dobro prodajo produktov/storitev. Zakaj se na primer uporabnik raje odloči za izdelek A od izdelka B, ko sta oba izdelka glede na ceno in kvaliteto skoraj identična? Embalaža? Ne, zgodba blagovne znamke je tista, ki nas »zrajca« in ki nam pomaga biti z blagovno znamko še bolj povezan. Poleg tega je »Word of mouth« nekaj, kar je danes še vedno eden glavnih faktorjev v fazi odločanja. Slišati (ne samo poslušati) in spoznati, kaj hočejo potrošniki, kako se odzivajo, kakšne so njihove potrebe je prva zahteva, ki jo bomo morali uresničiti v prihodnjih letih. Večina nas verjame, da smo uporabniki z različnimi karticami zvestobe, ki nam debelijo denarnico, z različnimi programi popustov, ki nas prepričajo, da se vedno znova vračamo v k nakupu in imamo zato na koncu v stanovanju polno nepotrebnih predmetov, zveste stranke določenim blagovnim znamkam. Kruta resnica je, da nas večina potrošnikov na ta način lovi le dodatne popuste in ugodnosti. Je zvestoba do blagovne znamke torej čim večji popust? Kako torej preusmeriti pozornost na odnose in ne na število transakcij? Gre za eno temeljnih problemov marketinških oddelkov, ko teče beseda o marketinški strategiji in ciljih. Pozabljamo na odnose, na zaupanje, na poistovetenje z blagovno znamko… oz. preprosto, na »zgodbo«.

Kaj je blagovna znamka? Je produkt? Je logotip? Je slogan? Je identiteta? Ne! Blagovna znamka je zaupanje, so čustva in občutki, preko katerih se potrošniki z njo identificirajo. Bistvo dobrega odnosa med potrošnikom in blagovno znamko je torej zaupanje in zadovoljstvo. Odnose po eni strani najlažje poglobimo z večanjem prepoznavnosti, izobraževanjem in vključevanjem, po drugi strani pa tudi z spodbujanjem zanimanja, želje ter omogočanjem uporabe in užitka. Tako spodbudimo čustveno vez, ki je bistvena za ohranjanje lojalnosti oz. zvestobe. Naš produkt/storitev je lahko po kvaliteti in ceni najboljše, kar lahko trenutno najdemo na trgu, vendar če izgubimo zaupanje potrošnikov, nas to lahko stane več kot karkoli doslej in krvavo se bomo morali potruditi, da bomo zaupanje pridobili nazaj. Lahko rečemo, da ne gre za popolnoma nič drugačno zgodbo, kot v primeru odnosa med moškim in žensko.

Kaj je torej zvestoba? Smo sploh kateri blagovni znamki zvesti? Ali spremljamo blagovne znamke na družbenih medijih zaradi zvestobe, ali le zaradi popustov in dodatnih ugodnosti? Kako prepričati kupce, da se bodo vračali, če tudi bo naš produkt dražji od konkurence? Ključne točke, ki vplivajo na lojalnost do blagovne znamke lahko strnemo v nekaj točk:

Vsemu temu sledi močan čustven naboj, ki ustvarja čustva in občutke, le ti pa gradijo jedro blagovne znamke ter ne nazadnje tudi zvestobo do nje.

Oznake: advertisingblagovna znamkainternet marketinglojalnostSEMPLspletno oglaševanjetrendi