X

Kako smo z optimizacijo Google oglaševanja v 3 tednih dosegli 240% višje prihodke?

Sliši se lepo, pa je res? Ne bom lagala, del tega lahko pripišemo 63% višjemu vložku v oglaševanje, preostanek pa je zagotovo rezultat osvežitve in optimizacije oglaševalskega računa, ki je nekaj mesecev sameval brez posebne pozornosti. S premišljenimi spremembami smo v 3 tednih dosegli 240% višji prihodek iz računa oglaševanja, v članku pa predstavljamo postopke ter rezultate našega dela.

V roke smo dobili oglaševalski račun, ki že nekaj časa ni bil posodobljen … tu govorimo o večih mesecih (kar vemo, da je za oglaševalce velik “ne, ne” 🙂 ) in potrebno ga je bilo prevetriti. Gre za klienta iz primarno B2B področja,, delno pa deluje tudi kot B2C. Najprej smo opravili temeljit pregled, s katerim smo identificirali največje izzive, nato pa smo se lotili dela. Pri tem smo se osredotočili na naslednje sklope:

1. Tehnične nastavitve,
2. Pregled strukture računa,
3. Pregled zakupljenih ključnih besed,
4. Pregled oglasov.

1. Tehnične nastavitve

Vedno, kadar imamo opravka z novimi, ali starimi, oglaševalskimi računi, je dobro preveriti tehnične nastavitve, npr. ali je account povezan z analitiko? Če ni, potem Google Analytics oz. zdaj GA4 ne bo znal pripisati obiska in rezultatov našim aktivnostim, ki jih opravljamo v okviru Google oglaševanja. Ali klient želi oglaševati na Youtubeu in bi zato bilo potrebno povezati tudi ta kanal? Ali imamo v Google ads oglaševalskem računu konverzije, ki jih bo sistem lahko meril ter jih uporabljal pri smart bidding strategijah in optimizaciji?

Ugotovitev: oglaševalski račun ni vseboval nobene konverzije, kar je slabo, saj so nekatere kampanje kot bidding strategijo uporabljale tip konverzije “max conversion” oz. maksimalno št. konverzij. Če Google Ads teh podatkov nima, ta bidding strategija seveda ne deluje in ne prinaša rezultatov.

Rešitev: Najlažje je uvoziti konverzije oz. cilje iz Google analitike.
Ste že preklopili na Google Analytics 4? Ne pozabite uvoziti novih konverzij! Dodatni nasvet: konverzije uvozite iz GA4 v Gogole ads ter jih za 2-3 tedne nastavite kot sekundarni cilj. To vam bo omogočilo, da boste videli razlike v enih in drugih konverzijah in ali so podatki sploh smiselni. Če bodo minimalna odstopanja, potem lahko konverzije označite kot primarne in pričnete optimizirati kampanje na podatke iz GA4.

Priporočilo : Če zakupujete ključne besede, ki optimizirajo na večje št. konverzij, ampak ne beležite konverzij v oglaševalskem računu, je kot da bi prodajalce v fizični trgovini spodbujali k večji prodaji, ne bi pa jim omogočili blagajne, ki bi beležila prodane izdelke in s tem vaš promet.

 

2. Pregled strukture računa

Tako kot so pri gradnji hiše pomembni dobri temelji in nadaljnja struktura, tako je pomembna tudi struktura oglaševalskega računa. Če določen element manjka, ali pa vse sloni le na enem gradniku … potem je precej verjetno, da hiša ne bo dolgo stala in naše oglaševanje ne bo učinkovito.

S tem v mislih nas je zanimalo predvsem na kakšen način so trenutno strukturirane kampanje in oglasne skupine ter kako je potem razdeljen budget. Premišljena razporeditev tako ključnih besed ter oglasnih skupin po kampanjah lahko vodi v nižji CPC, višji CTR ter večje povračilo za vaš vložen denar.

Ugotovitev: kampanje so v osnovi imele dobro zasnovo ter so podpirale partnerjev cilj: večja izpostavljenost produktov. Glavni izziv je bilo ogromno št. oglasnih skupin znotraj teh kampanj ter posledično premali budget za pokrivanje vsega ter naročnikova želja, da se izpostavi nekaj paradnih konjev.

Rešitev: Nova kampanja le za paradne konje, s svojim lastnim budgetom, da zagotovimo čimvečje št. prikazov za te produkte. Dodatno smo tudi vse brandirane ključne besede ločili najprej v lastne oglasne skupine in nato še v lastno kampanjo, saj te večinoma dosegajo boljše rezultate in nižje cene na klik (CPC) – več o tem pa v razdelku “Pregled ključnih besed”.

3. Pregled zakupljenih ključnih besed

V enem letu se marsikaj zgodi in kaj kmalu se zgodi, da zakupuješ ključne besede za produkte, ki jih ne prodajaš več, kakor se je zgodilo v tem primeru. Ali pa že tako omejeni budget zapravljaš za oglaševanje na konkurenčne besede, kar je tudi precej pogosta napaka. Nabor ključnih besed se mi zdi ena izmed osnov dobrega oglaševalskega računa, zato ji vedno rada posvetim malce več časa.

Ugotovitev: v oglaševalskem računu so se skrivale nerelevantne ključne besede. Večina ključnih besed je imela izbran “širok” način ujemanja (broad match type), kar je lahko precej potratno, kadar se aktivno ne ukvarjamo z oglaševalskim računom, še hujše pa kadar imamo majhen budget, ki ga zapravljamo na ključnih besedah, ki nam ne bodo ničesar prinesle. V oglaševalskem računu je še zmeraj bilo kar nekaj “broad match modifier” ključnih besed (prepoznamo jih po “+”, npr. +moder +avto), ki jih je Google ukinil že skoraj 2 leti nazaj.

Rešitev: Updejt ključnih besed – večino smo zaradi omejenega budgeta spremenili v phrase match ali exact match ujemanje. Odstranili smo ključne besede za produkte, ki jih ni v ponudbi. Brandirane ključne besede naročnika in produktov smo ločili v lastne kampanje, z lastnim budgetom, ki je potreben za maksimalno pokrivanje Google iskalnika v primeru konkurence tako med organskimi kot tudi plačljivimi zadetki.

4. Pregled oglasov

Razširjeni tekstovni oglasi (angl. Expanded text ads), ki jih je Google “ukinil”, sicer se še zmeraj prikazujejo, ampak jih ni mogoče spreminjati. Ja, prav ste razumeli. V računu imate morda oglase, ki jih ne morete spremeniti, ampak imajo še vedno prikaze. Če ste torej zamenjali URL-je ali pa bi enostavno želeli spremeniti komunikacijo v oglasih, je v omenjenem tipu oglasov ne morete posodobiti. Namesto tega je potrebno ustvariti nov tip oglasa, odzivni tekstovni oglasi (responsive search ads), stare pa je najbolje pavzirati, saj boste le tako oglaševali vašo aktualno verzijo oglasa in ne tiste zastarele.

Ugotovitev: Tudi mi smo v oglaševalskem računu našli precej starih oglasov, ki so vodili na pristajalne strani, ki niso več bile aktualne, nekatere so celo rezultirale v 404 napaki.

Rešitev: Pripravili smo nove predloge oglasov, ki smo jih spisali glede na zakupljene ključne besede, za promocijo želenih produktov in storitev. Pri tem tipu oglasov Googleu zagotovimo do 15 različnih naslovov, do 4 opise, Google pa bo nato na podlagi uporabnikovih signalov ter historičnih podatkov, skombiniral 2-3 naslove in 2 opisa. Kombinacije seveda morajo imeti smisel.

Priporočilo : Če želite zagotoviti, da se določen naslov/opis vedno prikazuje le na specifičnem mestu, mu lahko določite (angleško: pin) mesto prikaza. Sama vedno “pinnam” vse naslove za katere želim, da se prikažejo na prvem mestu, še posebej kadar gre za produkte. Npr. če prodajamo pohodne čevlje ali pa tiskalnike, želim, da se s tem povezane besede vedno prikažejo na 1. mestu. Vse ostale pa lahko rotirajo na preostalih 2 mestih. Enako z opisi.

Končni rezultati

Ampak, kaj vse to pomeni v praksi?

Z novimi oglasi, ki bolj odgovarjajo na uporabnikovo povpraševanje, smo CTR (Click Through Rate) oglasov izboljšali za 33%.

 

Zaradi kombinacije višjega budgeta ter višjega CTR so oglasi prejeli 68% več klikov oz. 2200 klikov več.

 

Končni rezultati iz analitike pravijo, da je spletno stran obiskalo 73% več uporabnikov, ki so storili kar 60% več transakcij. To pa je rezultiralo v 241% višjem prihodku, kot v enakem obdobju pred tem.

 

Dejali smo, da je v primerjavi z obdobjem pred tem, budget tokrat bil 63% višji, kar seveda vpliva na rezultate. Zato smo letošnje obdobje primerjali še z rezultati v lanskem obdobju. V letošnjem obdobju je v oglaševanje bilo vloženih le 11% več kot v lanskem, na stran smo pripeljali 44% več uporabnikov, ti pa so storili 155% več transakcij, kar je za našega partnerja pomenilo 152% višji revenue.

Majhni koraki za velike premike

Številke v tem trenutku niso ogromne so pa primerne vložku in industriji. Verjamem pa, da majhni koraki vodijo k velikih premikom! Kar še želim, da odnesete od tega članka pa je:     

Če pa rabite pomoč, pa nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali!

Oznake: digitalni marketingGooglegoogle oglaševanjeoglaševanjeoptimizacija za iskalnikered orbitspletno oglaševanje