Ali je branding le še en strošek ali strateška naložba?

Objavljeno v sreda, 8. maja 2024 v kategoriji Branding. Članek za 7 min branja • Piše:

Staša Tunja

Zaprite oči in pomislite na blagovno znamko, katero koli. Kaj vam pride na misel? 

Je Apple? Mogoče Google ali Adidas? Morda celo Ikea ali Disney? 

Ni pomembno, kdo ste ali kaj počnete, blagovne znamke igrajo veliko vlogo v vseh naših življenjih. Dobre blagovne znamke imajo moč vplivati ​​na naše odločanje, o njih se pogovarjamo v vsakdanjem življenju in celo ustvarimo skupnosti enako mislečih ljudi. Blagovne znamke ne potrebujejo samo podjetja, temveč tudi posamezniki, kot so zvezdniki, športniki,…

Brand je pomemben, ker ne le naredi nepozaben vtis na potrošnike, ampak omogoča vašim strankam, da vedo, kaj lahko pričakujejo od vas. Je način, kako se ločiti od konkurentov in razjasniti, kaj ponujate in zaradi česar ste boljša izbira. Vaša blagovna znamka je zgrajena tako, da resnično predstavlja, kdo ste kot podjetje in kako želite, da vas dojemajo.

Obstaja veliko področij, ki se uporabljajo za razvoj blagovne znamke, vključno z oglaševanjem, storitvami za stranke, družbeno odgovornostjo, ugledom in vizualnimi elementi. Vsi ti elementi (in še veliko več) delujejo skupaj, da ustvarijo en edinstven in (upajmo) privlačen profil podjetja.

Pred desetletji je bila blagovna znamka definirana kot ime, slogan, znak, simbol ali dizajn ali kombinacija teh elementov, ki eno podjetje, izdelek ali storitev razlikujejo od drugega. Danes je blagovna znamka veliko bolj kompleksna in še bolj pomembna.

»Blagovne znamke so v bistvu vzorci domačnosti, pomena, naklonjenosti in pomiritve, ki obstajajo v glavah ljudi.« – Tom Goodwin

Kaj močna blagovna znamka lahko naredi za vas?

Pri blagovni znamki ne gre le za to, da vaš ciljni trg izbere vas pred konkurenco. Gre tudi za to, da vas bodo potencialne stranke videle kot edinega ponudnika rešitve za njihovo težavo ali potrebo. V svojem bistvu je blagovna znamka rešitev problemov. 

Z ustvarjalnostjo, spretnostjo in strategijo lahko brand vzpostavi identiteto, ki se loči od konkurence in vzbudi povezavo s svojim občinstvom.

Pojasnimo nekaj tukaj in zdaj. Ugled se gradi, ne glede na to, ali podjetje kaj naredi glede tega ali ne. Rezultat je lahko dober ali slab. Razumevanje in uporaba blagovne znamke pomeni le, da prevzamete vajeti v svoje roke in poskušate nadzorovati, kakšen je ta ugled. Zato je priporočljivo razmišljati o blagovni znamki že od samega začetka poslovanja.

»Če trgu ne daste zgodbe, o kateri bi govorili, bodo namesto vas definirali vašo zgodbo o blagovni znamki.« David Brier

V nasprotju s splošnim prepričanjem branding ni le »draga marketinška taktika”, ki jo uporabljajo samo velike blagovne znamke. Ravno nasprotno – blagovna znamka je v veliki meri povezana z zdravo pametjo in nanjo močno vplivata trg, na katerem ste, in raven, na kateri želite biti. Blagovna znamka vključuje dosledno kombinacijo različnih kompetenc in dejavnosti, zato se lahko njeni stroški zelo razlikujejo od primera do primera. Pristopa, ki bi ustrezal vsem, ni.

Zakaj menim, da je branding pomemben za čisto vsako podjetje?

  • Branding vas loči od konkurence

Zaradi globalizacije in digitalizacije je konkurenca močnejša kot kdaj koli prej. Tehnologija potrošnikom omogoča enostavno primerjavo vseh njihovih možnosti. Podjetja tekmujejo med sabo, morajo pa tudi tekmovati z eksponentno naraščajočo količino »hrupa«, da bi pritegnili potrošnikovo pozornost. Boriti se s konkurenco na nacionalni ali celo svetovni ravni je težko, a z močnim brandom ob sebi se zlahka ločite v poplavi ponudbe. 

  • Branding olajša in pomaga prodaji

Nakupna pot stranke je zapletena stvar. In postane še bolj zapleteno, ko se vrednost izdelkov ali storitev poveča. Toda ena stvar, ki ostaja dosledna, je vpliv dobre blagovne znamke v procesu. Ne glede na to, ali stranka porabi 1 € ali 10.000 €, je lahko ravno blagovna znamka razlog za njihovo odločitev.

Predstavljajte si, da kupujete par športnih copat. Vidite par lepih superg Nike za 150 € in nato par zelo podobnih športnih copat neznanega branda za 30 €. Nekateri potrošniki, bodo morda kupili cenejši par, medtem ko bodo potrošniki, ki jih zanima kakovost ali osebni videz, raje vložili več denarja v drag par copat. Vse zato, ker poznajo Nike in svoje superge povezujejo s trendi in kakovostjo.

  • Branding izboljša ponos in zadovoljstvo zaposlenih

Ko zaposleni dela za podjetje z močno blagovno znamko in resnično stoji za blagovno znamko, bo bolj zadovoljen s svojim delom in bolj ponosen na delo, ki ga opravlja. Delo za brand, ki je ugleden in zelo cenjen v javnosti, naredi delo za to podjetje bolj prijetno in izpolnjujoče.

Zavedati se moramo, da je človeška interakcija pomemben del vsakega branda, zaposleni pa prva komunikacijska linija vsake blagovne znamke – prvi ambasadorji. Zaposleni, ki so dobro povezani z blagovno znamko, bodo to dojemanje ohranili še naprej do strank in partnerjev, s katerimi komunicirajo. 

Podjetja z močno blagovno znamko imajo običajno edinstveno delovno kulturo. Ključno je, da se zaposleni počutijo, kot da pripadajo ekskluzivnemu klubu ali da so del ene velike družine, ki sodeluje proti vsem tekmecem zunaj. To je pozitivna kultura, ki jo redko vidimo pri manj močnih blagovnih znamkah ali podjetjih.

  • Privlačne blagovne znamke pritegnejo vrhunske talente

Branding je vsekakor ključen tudi za privabljanje vrhunskih talentov. Če želi podjetje ostati na vrhu konkurence in zaposliti najboljše talente, je pomembno upoštevati, kako potencialni kadri dojemajo njeno blagovno znamko.

Branding je tudi marketing vašega podjetja in eden prvih korakov pri privabljanju novih talentov. S pravilno blagovno znamko boste lahko pritegnili več kvalificiranih kandidatov, obdržali sedanje zaposlene in jim olajšali, da vas bodo priporočili kot potencialnega delodajalca.

  • O močnih brandih se govori 

Malo znane blagovne znamke se močno trudijo, da bi njihovo podjetje opazili in dosegli cilj. Naj vas ne zavaja, zgraditi močno blagovno znamko je težko delo. Ko pa je to končano, je običajno potrebnih manj truda pri marketingu in oglaševanju samemu, da bi ljudje govorili o vaši blagovni znamki.

Poskusite se spomniti pogovorov iz preteklega tedna, zagotovo ste v kakšnem pogovoru omenili ime branda! Vsakdanji potrošnik rad govori o blagovnih znamkah. Včasih prijatelju omeniš nekaj blagovnih znamk in sploh ne opaziš, da jih nezavedno promoviraš.

Od ust do ust je tudi v času digitala zelo močno orodje.

  • Ustvarja zaupanje na trgu. In brands we trust!

Bolj kot zaupate znamki, bolje jo dojemate, močnejši je njen ugled in s tem tudi sama znamka.

Branding išče pravi način za pridobitev in ohranjanje določene stopnje zaupanja podjetja na trgu. To dosežemo z vzpostavitvijo realne in uresničljive obljube, ki blagovno znamko na določen način pozicionira na trgu, in nato izpolnitvijo te obljube. Preprosto povedano, če je obljuba izpolnjena, se v glavah zainteresiranih strani gradi zaupanje. Na zelo natrpanih trgih je zaupanje še posebej pomembno, saj lahko naredi razliko med namero (razmislek o nakupu) in dejanjem (nakup).

  • Močna blagovna znamka poveča vašo vrednost

Tu ne govorimo samo o vrednosti blagovne znamke, ampak tudi o vrednosti vaših izdelkov in storitev. Ko imate nedvomno odlično blagovno znamko, lahko zaračunate več za svoje izdelke ali storitve in nihče vas ne gleda postrani. 

Ljudje so pripravljeni plačati dodaten znesek za močno blagovno znamko. Ker vedo, kaj lahko pričakujejo in kakšno kakovost bodo dobili. Medtem ko je pri neznani znamki več neznanih dejavnikov in potencialno večje tveganje pri nakupu izdelka ali storitve.

  • Brand daje vašemu podjetju osebno noto

Vsakdo ima rad blagovno znamko, ki verjame v nekaj in se bori za nekaj. Na primer blagovna znamka, ki vam govori, da nikoli ne obupajte, ali blagovna znamka, ki vam pravi, da je v redu biti drugačen. Pravzaprav ti čustveni dotiki dajejo podjetju edinstveno konkurenčno prednost.

Dove je odličen primer blagovne znamke, ki resnično promovira svojo čustveno plat.

V preteklih letih so imeli vrsto kampanj, ki krepijo ženske iz vseh okolij, starosti in velikosti, da so samozavestne v svoji koži. TV-oglasi, besedilo spletnega mesta, posnetki, objave v družabnih medijih – vse je usklajeno s tem močnim, pozitivnim sporočilom. Zdaj, ko večina ljudi vidi izdelke Dove v trgovini, svojo blagovno znamko seveda povežejo s pozitivno podobo telesa. Če kupite njihove izdelke, pomeni, da podpirate njihovo kampanjo in se počutite enako kot oni.

Ko imate močno blagovno znamko, ste več kot le podjetje, ki se ukvarja s prodajo, ste podjetje, ki je pripravljeno spremeniti svet in narediti resničen vpliv!

  • Močne blagovne znamke nikoli ne umrejo, ampak se razvijajo

Vsako leto se zapre osupljivo število podjetij. Gospodarstvo je včasih težko in tisti, ki vsako leto preživijo, so običajno tisti z dobro blagovno znamko.

Močna blagovna znamka, ki prestane preizkus časa in ostane pomembna, je tista, ki se razvija.

Tema branding je vsekakor preširoka za en blog. To je nenehno razvijajoče se področje, ki zajema številna strokovna področja: poslovno vodenje, trženje, oglaševanje, oblikovanje, psihologija in druga. 

Branding in marketing sta nekako podrejena drug drugemu. Sta medsebojno odvisna in primarni cilj obeh je služiti podjetju. Brand je kot most, ki povezuje podjetje s strankami in ustvarja trajne vezi med njimi. Je ključ do prepoznavnosti, zaupanja in uspeha na trgu.

Naj bo vaša blagovna znamka več kot le ime ali logotip. Naj bo to zgodba, ki jo ljudje želijo deliti, izkušnja, ki jo želijo ponoviti, in obljuba, ki jo želijo uresničiti. Gradnja močne blagovne znamke zahteva čas, trud in predanost, vendar so njene nagrade neomejene. Z ustrezno strategijo in vizijo lahko vaša blagovna znamka postane sinonim za kakovost, inovacije in uspeh.

Zato se spomnite, ko začutite dvom ali negotovost glede pomembnosti gradnje blagovne znamke, moč dobre blagovne znamke je neomejena. In z ustrezno osredotočenostjo, strastjo in pravimi koraki lahko tudi vi dosežete vrhove in ustvarite zgodbo, ki bo odmevala v srcih in mislih ljudi. 

Gradimo skupaj, gradimo boljše, gradimo močnejše blagovne znamke.

Kontaktirajte naše svetovalce!

 

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor