Kako optimizirati slike za iskalnike – image SEO

Objavljeno v sreda, 15. maja 2024 v kategoriji Digitalni marketing. Članek za 5 min branja • Piše:

Andreja Fegeš

V svetu spletnih vsebin slike niso zgolj okras; so bistven element, ki vsakemu besedilu, pristajalni strani ali produktu dodaja globino in kontekst. Rek “Slika je vredna tisoč besed” tu resnično pride do izraza, saj lahko prava slika izrazi več kot dolgi odstavki besedila.

V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov za izbiro, pozicioniranje in optimizacijo slik na vaši spletni strani:

  • Originalne fotografije > generične fotografije

Zagotovo na prvi pogled veste, katere fotografije na strani so originalne, katere pa generične in s samo vsebino nimajo prav veliko skupnega, kajne?

Originalne, visokokakovostne fotografije imajo moč, da popolnoma spremenijo vsebino vaše spletne strani. V primerjavi z generičnimi slikami iz spletnih arhivov so te bolj relevantne in pristne, kar doda vrednost vaši zgodbi.

Uporabnikom ponudijo vizualno izkušnjo, ki je prilagojena in osebna, kar pozitivno vpliva na njihovo interakcijo s stranjo.

  • Alternativne možnosti za slike

Če nimate dostopa do originalnih slik, so brezplačne in plačljive fotogalerije, kot sta na primer Pexels in Unsplash, odlična izbira. Te platforme ponujajo bogat izbor kakovostnih slik, ki jih lahko uporabite za obogatitev svojih spletnih strani. Vendar je pomembno, da izbirate slike, ki so čim bolj relevantne za vašo vsebino.

Generična fotografija ženske, ki dela na osebnem računalniku.

  • Strategija pozicioniranja slik

Da bi slike na vaši spletni strani dosegle največji možni učinek, jih morate pravilno umestiti na stran. Najbolj pomembne fotografije umestite na začetek strani, v neposredni bližini relevantnega teksta. To ne samo da izboljša vizualno privlačnost, ampak tudi pomaga pri SEO, saj iskalniki tako lažje razumejo kontekst slike.

Uporabite lahko tudi druge vizualne elemente kot so grafike, ilustracije in grafi, ki še dodatno obogatijo vsebino, pazite pa, da vsak element vsebini prinese dodano vrednost.

  • GIF-i so okej – a ne preveč!

GIF-i so v zadnjem času pridobili na priljubljenosti zaradi svoje sposobnosti, da na zabaven način prikažejo gibanje in emocije. Vendar je potrebna previdnost pri njihovi uporabi.

GIF-i so lahko moteči in upočasnijo nalaganje vaše strani, kar negativno vpliva na SEO. Zato jih uporabljajte zmerno in premišljeno, da ne odvrnejo obiskovalcev od glavne vsebine vaše strani.

Učinkovita priprava slik

Da bi vaše spletne strani kar najbolje izkoristile moč vizualnih vsebin, je nujno, da so slike pravilno pripravljene že preden jih objavite na spletni strani. Spodaj opisani koraki vam bodo pomagali zagotoviti, da bodo vaše slike ne samo izgledale odlično, ampak tudi pripomogle pri optimizaciji za iskalnike.

Pravilno poimenovanje slik

Začne se pri osnovah: imena slik. Ime kot je “hzefi324%#u.jpg” je za iskalnike nekoristno. Slike poimenujemo s ključnimi besedami, ki sliko natančno opišejo, saj to iskalnikom olajša razumevanje in indeksiranje vsebine.

Uporabite pomišljaje namesto presledkov in se izogibajte šumnikom.

Izbira pravega formata slike

Različni formati slik so primerni za različne tipe vsebine. JPEG je uporaben za fotografije zaradi svoje dobre kakovosti in relativno majhne velikosti datoteke. PNG je primeren, če potrebujete transparentno ozadje, čeprav so te datoteke običajno večje in posledično lahko negativno vplivajo na hitrost strani.

Format WebP ponuja odlično ravnotežje med kakovostjo in velikostjo datoteke, kar ga dela vse bolj priljubljenega.

Prilagajanje velikosti slike

Velikost slike je ključna za hitrost nalaganja strani, ki je pomemben faktor za SEO. Ni potrebe po nalaganju slike velikosti 2500×2500 pikslov, če bo na strani prikazana kot 250×250 pikslov!

Uporabite orodja, kot je Bulk Resize Photos, ki vam omogoča hitro in učinkovito prilagoditev več slik hkrati.

Kompresija slike

Sliko pred uploadom še kompresiramo, da je velikost datoteke kar se da majhna. Orodja kot je TinyPNG vam omogočajo, da kompresirate slike, ne da bi pri tem znatno žrtvovali kakovost, kar pomeni, da lahko dosežete velikosti datotek manjše od 100 KB, ne da bi to vplivalo na vizualno kakovost slike.

Določanje dimenzij slike z CSS

Da preprečite nenadne spremembe postavitve med nalaganjem strani, je priporočljivo v CSS že vnaprej določiti višino in širino slik. To stabilizira postavitev strani, saj brskalnik ve, koliko prostora mora sliki dodeliti, še preden se ta naloži.

Učinkovita uporaba slik na spletni strani

Ko je slika pripravljena za objavo, je naslednji korak njena integracija na spletno stran. Če bomo sliko dobro optimizirali, si lahko povečamo možnosti, da bo vaša vsebina dobro rangirana.

Dodajanje ALT teksta

ALT tekst je eden ključnih elementov za izboljšanje dostopnosti spletne strani. To je opisni tekst, ki se doda v ALT atribut HTML oznake slike in ni viden na spletni strani, razen v primeru, da slika zaradi tehničnih težav ni prikazana.

ALT tekst je še posebej pomemben za slepe in slabovidne uporabnike, saj omogoča, da bralniki zaslona preberejo opis slike. Taka dostopnost je vse bolj pomembna (tudi za Google), nekatere države jo že zakonsko zahtevajo, zato si ne moremo več privoščiti, da ALT teksta ne vpisujemo. 

Pri pisanju ALT teksta uporabite jasne in jedrnate opise ter vključite relevantne ključne besede, kadar je to smiselno. Dolžina ALT teksta naj ne presega 125 znakov, da ostane učinkovit in neposreden.

Uporaba opisov slik

Poleg ALT teksta lahko slike na spletnih straneh spremljajo tudi vidni napisi (captions), ki jih obiskovalci lahko preberejo. Ti napisi so koristni za dodatno pojasnjevanje konteksta ali podajanje dodatnih informacij, ki se nanašajo na sliko.

Dobro napisan napis ne samo da informira bralca, ampak tudi poveča engagement in pomaga pri optimizaciji strani, saj lahko vključuje dodatne ključne besede, povezane s tematiko slike.

Z implementacijo teh metod izboljšate uporabniško izkušnjo na vaši spletni strani ter povečujete verjetnost, da bodo vaše slike pomagale pri višjem rangiranju na iskalnikih.

Dodatne rešitve

Pri optimizaciji slik lahko uporabimo več naprednih tehnik, ki dodatno izboljšajo indeksiranje in vidnost naših slik na spletu. Razumevanje in uporaba teh rešitev lahko močno vpliva na uspešnost vaše spletne strani.

Image Sitemap

Image sitemap je posebna vrsta XML datoteke, ki pomaga iskalnikom odkriti slike, ki jih morda ne bi našli med običajnim brskanjem po spletni strani. Ta sitemap vključuje URL-je slik, ki so lahko gostovane tudi na drugih domenah. S tem povečamo možnosti, da so naše slike pravilno indeksirane in s tem bolje rangirane v iskalnikih.

CDN – Omrežje za dostavo vsebine

Uporaba CDN (Content Delivery Network) lahko izboljša hitrost nalaganja slik, saj slike shranjuje na geografsko razpršenih strežnikih, kar pomeni hitrejši dostop do njih za uporabnike z različnih lokacij.

O podrobnostih uporabe CDN-jev smo že pisali v prejšnjih blogih, kjer lahko najdete več informacij:

Zakaj vaša spletna stran morda ne potrebuje prenove?

Image Structured Data

Čeprav dodajanje strukturiranih podatkov (structured data) k slikam ne vpliva neposredno na njihovo rangiranje, lahko pripomore k večji vidnosti vaših slik v iskalnih rezultatih (SERP).

Strukturirani podatki omogočajo, da se slike prikažejo v bogatejših in bolj izstopajočih formatih.

Open Graph tagi in Twitter Cards

Za boljšo predstavitev vaših slik in povezanih tekstov na socialnih omrežjih, kot so Facebook in X (Twitter), uporabite Open Graph tage in Twitter Cards. Ti tagi omogočajo, da se ob deljenju vaše vsebine na socialnih omrežjih pravilno prikažejo slike in izbrani delčki besedila, kar povečuje klikabilnost in engagement.

Lazy Loading

Lazy loading je tehnika, ki omogoča, da se slike (in druge vsebine), ki se nahajajo “pod pregibom” (below the fold), naložijo šele, ko uporabnik pride do njih s skrolanjem. To zmanjšuje začetno obremenitev strani, kar izboljša splošno hitrost strani in uporabniško izkušnjo.

Z integracijo teh naprednih tehnik v vašo SEO strategijo za slike lahko znatno izboljšate tako tehnično kot vizualno kakovost vaše spletne strani, kar bo imelo pozitiven učinek na SEO in uporabniško izkušnjo.

Če potrebujete dodatne nasvete ali pomoč pri optimizaciji vaše spletne strani, pa kontaktirajte našo SEO ekipo!

Kontaktirajte naše svetovalce!

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor