Razkrivamo, kako smo Hervisova kolesa pripeljali na 1. stran Googla!

Objavljeno v ponedeljek, 12. junija 2023 v kategoriji Optimizacija spletnih strani. Članek za 6 min branja • Piše:

Sabina Bizjak

Hervis je eden vodilnih ponudnikov športne opreme v Sloveniji in širši regiji.  

V svoji spletni trgovini ponuja širok izbor športnih oblačil, obutve in opreme. Specializiran je za tek, fitness, kolesarstvo, pohodništvo, kampiranje, alpsko smučanje in veliko drugih športnih področij.

SEO optimizacija večjih spletnih trgovin je kompleksen proces, v katerega je vključeno več dejavnikov – od vsebinske SEO optimizacije do širše tehnične SEO optimizacije.

Tokrat predstavljamo postopek on-site in off-site SEO optimizacije ter podpornih aktivnosti iz PPC oddelka, s pomočjo katerega smo Hervisovo pomembno kategorijo koles uspeli iz 2. strani Googla popeljati na 1. stran.

Kaj točno smo izvajali in kako ter kakšni so bili rezultati tega, preberite v nadaljevanju.

 

1.    Zakaj je veliko kategorij z enakimi izdelki v spletni trgovini lahko prej težava, kot rešitev?

Spletne trgovine mnogokrat svoje produkte umestijo v več kategorij, ker želijo uporabnikom znotraj različnih kategorij ponuditi enake izdelke.

Kolesa, ki se v Hervisovi spletni trgovini znajdejo v različnih kategorijah, so se na Google uvrščala na povprečno 15. mesto (2. stran) in temu primeren je bil tudi organski obisk.

Za ključno besedo kolesa, Google na Hervisovi spletni strani najde več različnih kategorij oz. URL-jev, ki med seboj tekmujejo pri uvrstitvah.

V svetu SEO strokovnjakov ta pojav tekmovanja med več URL-ji imenujemo tudi »kanibalizacija«.

Kaj to pomeni za uvrstitev na Google?

Nič dobrega, saj se Google nikakor ne more odločiti, kateri od mnogih URL-jev je boljši za uporabnika, in kot tak smiseln za visoko pozicijo. Posledično ne uvršča nobenega od URL-jev visoko, kar pomeni, da Hervisa približno 2400 uporabnikov mesečno (takšen je povprečni iskalni volumen za ključno besedo kolesa) ne najde na 1. strani Googla za iskano ključno besedo kolesa.

 

2.    Kako pristopimo k težavi?

Najprej z orodji pregledamo kateri so tisti URL-ji, ki jih Google ob ključni besedi kolesa najde.

Na spodnji sliki opazimo, da se na ključno besedo kolesa, na Googlu uvrščajo 3 različni Hervisovi URL naslovi, ki v povprečju zasedajo 15. mesto, torej 2. stran Googla.

   

Opazimo pa tudi, da je najvišje mesto na Google do zdaj največkrat zasedal zelen URL. Sklepamo torej lahko, da zelen URL uporabnikom ponuja najboljšo ponudbo ali informacije ob iskanju koles, kar je opazil tudi Google.

Ker želimo, da se zeleni URL ustali in uvrsti višje na Google, na njem poiščemo on-site rezerve oz. priložnosti za višjo uvrstitev.

Ogledamo si ciljni URL naslov in preverimo:

  • koliko izdelkov ponuja in kakšni so
  • kako so izdelki poimenovani
  • kakšni so opisi izdelkov
  • kakšen je Click through rate (CTR) tega URL naslova in kakšni so meta podatki
  • kakšna je H struktura
  • kakšen je kategorijski opis oz. ali ga sploh imajo
  • ali so notranje povezave pravilno implementirane in v zadostnem obsegu
  • ali so podporne vsebine, ki podpirajo izbrano kategorijo, optimizirane in vključujejo notranjo povezavo na naš zeleni URL.
Kategorija koles na Hervisovi spletni strani
Vir: Hervis.si

1.    Kaj smo izboljšali na izbranem URL-ju?

Opazili smo, da je na izbranem (zelenem) URL-ju kar nekaj priložnosti oz. rezerv, ki bi utegnile izboljšati pozicijo na Google in vplivati na boljši izplen na Google.

Pri izboljšavah za naročnika, je vedno potrebno upoštevati sistemske in programske omejitve, ki jih imajo pri implementaciji predlaganih sprememb na strani. Velikokrat namreč naletimo na oviro, da naročnik ne more spreminjati npr. imen izdelkov, H oznak, strukture URL-ja, ipd.

V našem primeru, nam Hervis omogoča spremembe na le nekaj področjih, zato smo maksimalno izkoristili možnosti, ki jih imamo.

Spremembe, ki smo jih uvedli na izbrani kategorijski strani (na zelenem URL-ju):

  • Osvežili, nadgradili in optimizirali kategorijski opis
  • Izboljšali H strukturo na strani
  • V opis vključili interne povezave na relevantne podkategorije in druge podporne strani (bloge, pristajalne strani)
  • Izboljšali smo meta podatke

Notranje povezave iz blogov na izbrano kategorijo

Poleg izboljšav na izbranem URL naslovu, pa smo izkoristili tudi rezerve pri internem povezovanju oz. »linkanju« iz blogov na izbrano kategorijo. Hervis ima na svojem blogu veliko vsebin na temo koles in kolesarjenja, kjer je smiselno vstaviti interne povezave na kategorijo koles.

Opazimo, da je kar nekaj povezav v blogih vodilo na enega izmed ostalih dveh URL naslovov (prikazanih na sliki zgoraj), s čimer smo »link juice« razpršili na več smeri, kar je dodatna ovira pri napredku kategorije na Google.

V blogih smo zato notranje povezave usmerili na naš izbrani zeleni URL, kar je eden izmed pomembnih rangirnih faktorjev za Google.

Hkrati skrbimo tudi za to, da redno ustvarjamo podporne vsebine za kolesa in število notranjih povezav še povečujemo.

 

2.    Povratne povezave naj vodijo na pravo mesto

Poskrbimo tudi, da vse povratne povezave vodijo na pravo mesto, torej na naš izbran URL in ne na katerega od ostalih. Pomembno pa je tudi, da je povratnih povezav dovolj in da so kvalitetne, torej napotene iz močnih relevantnih domen.

To je eden izmed pomembnejših Googlih faktorjev, ki jih upošteva pri razvrščanju spletnih strani na svoji lestvici.

3.    Kakšno vlogo ima tukaj PPC oddelek?

PPC oddelek skrbi za plačljivo oglaševanje Hervisa in med ostalim ustvarja oglase tudi za kolesa. PPC oddelek mora pri kreiranju oglasov izbrati primerno kategorijo za kolesa, kar pomeni, da potencialno lahko izbira med vsemi obstoječimi URL naslovi za kategorijo kolesa (slika zgoraj).  

Če PPC izbere enega izmed ostalih URL naslovov, se celoten generiran obisk iz naslova plačljivega oglaševanja steka na drugačen URL, kot si ga SEO oddelek prizadeva izboljšati. To v praksi pomeni, da se SEO trudi izboljšati pozicijo določene kategorije, medtem, ko PPC pošilja svoj obisk na drugo kategorijo, kar zavira organski napredek na Google.

Ker je obisk spletne strani zelo močan rangirni faktor za Google, je pomembno, da PPC upošteva smernice SEO oddelka pri izboru pravih ciljnih kategorij oz. URL naslovov.

»Če oba oddelka delujeta usklajeno, je organski napredek izbrane kategorije znatno boljši in hitrejši, kot bi bil sicer.«

4.    Kaj smo dosegli z vpeljanimi izboljšavami?

Zgoraj omenjene on-site spremembe so bile implementirane v septembru 2022. Off-site strategijo in PPC aktivnosti pa izvajamo celotno obdobje, s poudarkom od septembra 2022. 

Na spodnji sliki je prikazano gibanje URL-jev, kjer je zelo očiten napredek zelenega URL-ja od oktobra 2022 naprej. Ker smo s pomočjo pravilnega pristopa okrepili izbran URL, se je to odražalo v stabilnosti in napredku URL-ja, ki se je iz 14. mesta povzpel na 6. mesto na Google.

Predvsem pa smo dosegli to, da SERP več ne skače iz enega URL naslova na drugega.

Posnetek napredka URL naslova.
Vir: Ahrefs

Kako se je napredek pozicije odražal v obisku strani?

V oktobru 2022, ko so bile on-site izboljšave iz strani Google že poindeksirane, se je organski obisk na izbranem URL-ju povečal za kar 5x v primerjavi z mesecem prej.

Nato je zaradi sezonskosti koles v zimskih mesecih obisk padel, in v marcu 2023 spet skokovito narasel. 

Kategorija koles, ki se zdaj nahaja na 1. strani Googla rezultira v več kot 4x večjem organskem obisku v primerjavi z istim obdobjem lani, ko je bila na 2. strani Googla.

Če primerjamo organski obisk od oktobra 2022 do aprila 2023 z enakim obdobjem leto pred tem, nam podatki kažejo 286.17 % več ogledov strani in kar 344.56% unikatnih ogledov strani.

4 x VEČJI OBISK
+ 344.56 % več unikatnih ogledov, kot v enakem obdobju lani
15. mesto → 6. mesto na Google

Povečanje organskega obiska zaradi sprememb na SEO področju

 

Prikaz rasti organskega obiska na kategoriji Hervis

1.    Povzemimo

Pojav »kanibalizacije« oz. tekmovanja med različnimi URL naslovi na Google znotraj spletne strani, lahko z učinkovitim pristopom na SEO področju in z usklajenostjo s PPC aktivnostmi, odpravimo.

Pri tem moramo biti pozorni, da okrepimo pravilen URL naslov, ki ga tudi Google favorizira pred ostalimi.

Takšna strategija je učinkovita pri večjih spletnih trgovinah, ki imajo enake izdelke umeščene v več različnih kategorij, pa tudi pri spletnih straneh, ki imajo več podobnih podstrani, ki se v boju za visoka mesta na Google izpodrivajo.

Če se tudi vi spopadate z omenjeno problematiko, smo prepričani, da smo vam z našim blogom vsaj delno pomagali.   

Če potrebujete dodatno pomoč, pa se obrnite na naše SEO strokovnjake, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. 🙂 

 

 

 

 

 

Ne zamudite naslednje objave.
Prijavite se na Red Orbit newsletter in bodite obveščeni o novem blog zapisu.
Še vedno tukaj?
Vprašanje? Zapišite ga v komentar spodaj, pa ga skupaj predebatiramo.

Dodaj odgovor